La Nit de les Revistes i la Premsa en Català premia reportatges de Cavall Fort, Adolescents.cat i Som Garrigues

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català premia reportatges de Cavall Fort, Adolescents.cat i Som Garrigues

  • Els treballs guardonats d’aquest nou premi tracten temàtiques de plena actualitat: el reciclatge i l’ús del plàstic, l’allau de macroprojectes d’energia renovable i l’assetjament escolar
  • El lliurament dels premis tindrà lloc el dimarts 30 de novembre a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm a Barcelona

 

La 21ª Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), reconeixerà Cavall Fort, Adolescents.cat i Som Garrigues per tres reportatges sobre diferents temàtiques d’actualitat: el reciclatge i l’ús que es fa del plàstic en la lluita contra el canvi climàtic; els nous macroprojectes d’energia renovable a les Garrigues; i l’assetjament escolar vist des de la mirada dels assetjadors. Aquestes distincions s’emmarquen en la creació d’un nou premi per distingir els millors reportatges, que és una de les principals novetats en aquesta cita anual del sector de la comunicació.

En aquest sentit, el jurat de la Nit reconeix el reportatge “Un munt de plàstics” de Cavall Fort en la categoria de Revistes. L’article alerta sobre l’excés de residus que suposa l’abús que es fa del plàstic i reflexiona sobre com fer-ne un ús més sostenible i racional. El jurat valora “l’excel·lent” treball periodístic de la revista infantil i juvenil “amb un llenguatge directe, clar, entenedor i molt ben plantejat estructuralment per, sobretot, educar els joves lectors”. A més, el jurat ha tingut en compte que el reportatge hagi sorgit per la petició d’una lectora.

En la categoria de Premsa, la distinció recau en el reportatge “Qui és qui en l’allau de macroprojectes de renovables” de Som Garrigues. Elaborat pel periodista Miquel Andreu, la informació radiografia qui hi ha darrere dels grans projectes d'energia renovable que afecten la comarca de les Garrigues, a més d’explicar d’on prové el capital i qui té interès en aquestes infraestructures. En aquest cas, el jurat subratlla “la valentia de fer un treball des de la proximitat que descobreix les cares del negoci de les renovables al territori”.

I, en la categoria de Digital, la Nit premia el portal Adolescents.cat per un treball sobre l’assetjament escolar vist des de la mirada dels assetjadors. El reportatge, que és en multiformat -incloent text i àudio- i està elaborat per les periodistes Elvira Vilardell i Cèlia Forment, té com a titular la impactant declaració d’un dels testimonis: «He fet teràpia per entendre que li estava destrossant la vida». Les autores recullen les experiències de diversos joves on expliquen per què feien bullying als seus companys i com els va afectar aquella situació. El jurat destaca “la recerca d’una altra mirada d’un tema actual, conflictiu i que necessita perspectives noves”.

Nous premis en el marc de la 21a Nit de les Revistes i la Premsa

El lliurament dels guardons tindrà lloc durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que se celebrarà el dimarts 30 de novembre a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm a Barcelona.

Enguany, la Nit ha ampliat les distincions i, a més del premi a millor reportatge, també s’hi sumen els guardons a millor disseny i millor portada. Així mateix, en aquesta edició, la premsa diària ha pogut participar en tots els premis.

L’APPEC organitza aquest esdeveniment conjuntament amb l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i aquest any també amb l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED), una incorporació que reforça i consolida encara més aquesta cita anual del sector.

 

PREMI MILLOR REPORTATGE