L'APPEC premia Carme Junyent pel seu "compromís insubornable" amb la llengua

L'APPEC premia Carme Junyent pel seu "compromís insubornable" amb la llengua

  • El  lliurament tindrà lloc el 30 de novembre durant la 21a Nit  de  les  Revistes  i la  Premsa  en Català, que  recupera  la  presencialitat.

  • També seran guardonats els establiments Bon Preu–Esclat, per tirar endavant un projecte empresarial exitós sense renunciar a la llengua i la cultura pròpia, i el periodista Gustau Alegret per la seva trajectòria.

La lingüista i professora Carme Junyent serà reconeguda amb el Premi Cultura de la junta de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) pel seu “compromís insubornable” amb el català.

Els editors de revistes i digitals volen posar de manifest el seu treball llarg, intens i continuat “per impulsar, protegir i defensar el català sense embuts i sense concessions”. En aquest sentit, l’entitat considera necessari reivindicar la tasca i contribució de personalitats com Junyent en un moment en què l’ús social de la llengua catalana pateix un retrocés, segons tots els estudis recents.

L’escriptora de Masquefa (L’Anoia) acaba de publicar un nou llibre titulat Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou, que recull articles de 70 dones que debaten a fons sobre discurs i gènere a la llengua catalana. Amb una bibliografia molt extensa al voltant de les llengües i l'antropologia lingüística, Junyent dirigeix el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA).

L’entrega del premi serà durant la 21a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que tindrà lloc el 30 de novembre a l’Antiga Fàbrica DAMM de Barcelona. Per tant, l’acte recupera el format presencial, després que l’edició anterior s’hagués de celebrar en format virtual a causa de la pandèmia.

En l’actual context de la regressió del català, l’APPEC vol que aquest esdeveniment serveixi per reivindicar el paper de les revistes i la premsa per disposar d’un mapa comunicatiu català i, així, contribuir a fer possible una oferta mediàtica de qualitat en llengua catalana.

El Grup Bon Preu i el periodista Gustau Alegret, entre els guardonats

La junta de l’APPEC també lliurarà el Premi Societat al Grup Bon Preu, que compta amb els establiments Bon Preu i Esclat, “per haver creat un grup empresarial exitós sense renunciar a la llengua i la cultura pròpia”. L’entitat ressalta el seu compromís amb el país i la cultura catalana, que es demostra de manera continuada amb l’aposta pels productors locals i de proximitat, però també amb la normalització de l’etiquetatge en català.

Així mateix, el periodista català Gustau Alegret, que actualment treballa a Washington DC (EUA) en el canal internacional de notícies NTN24, rebrà el Premi Comunicació en consideració a la seva trajectòria professional a Catalunya, a l’Estat espanyol, als Estats Units i l’Amèrica Llatina. Una feina, que, segons els editors de revistes i digitals catalans, “ha contribuït a posar en el mapa la qualitat i el prestigi del periodisme català”.

L’APPEC editors de revistes i digitals

L’APPEC aglutina i representa a més de 200 revistes i mitjans digitals dels Països Catalans. Des de 2016, el president de l’associació és el periodista i editor Germà Capdevila.

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català s’ha convertit en l’acte institucional de referència del sector. L’esdeveniment té com a principal objectiu reconèixer la tasca i la trajectòria de les publicacions —en format físic i digital— dels Països Catalans amb el lliurament d’uns premis que ja arriben a la 21a edició.

161121 PUBLICACIO PREMIATS1 TWITTER 1