L’APPEC premia Dagoll Dagom, Plataforma per la Llengua i el pòdcast Gent de Merda pel seu compromís amb el català

  • L’entitat destaca que els tres guardonats contribueixen a enfortir la llengua catalana en un context marcat pel retrocés del seu ús social

  • El lliurament tindrà lloc durant la 23a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que se celebrarà el dijous 30 de novembre al Museu Marítim de Barcelona

L’APPEC editors de revistes i digitals distingirà la companyia teatral Dagoll Dagom, l’entitat Plataforma per la Llengua i el pòdcast Gent de Merda perquè, en els seus respectius àmbits, contribueixen a enfortir el català en un escenari d’evident retrocés del seu ús social. Els tres premiats, a parer de l’associació, aposten per defensar i normalitzar la llengua pròpia de Catalunya a través dels seus projectes.

La Junta de l’APPEC vol aprofitar que l’any vinent Dagoll Dagom compleix 50 anys per retre “un merescut reconeixement a tota una trajectòria compromesa amb l’excel·lència artística i alhora amb la llengua pròpia del país”. “Dagoll Dagom demostra que les produccions teatrals i musicals fetes en català no són incompatibles en tenir èxit de públic i en omplir l’aforament dels teatres”, sosté l’associació.

En paral·lel, Plataforma per la Llengua serà reconeguda amb el Premi Societat per “la seva tenacitat i determinació, en la promoció, defensa i preservació de la llengua catalana”. En concret, la Junta de l’APPEC destaca la tasca de l’entitat en campanyes a favor de la immersió lingüística a les escoles, de l’oficialitat del català a la Unió Europea, de l’etiquetatge de productes en llengua catalana o de denunciar discriminacions lingüístiques a les universitats o en les plataformes digitals. A més, la Junta de l’APPEC també reconeix “la seva contribució a la cohesió social i la igualtat de drets lingüístics en l’àmbit dels Països Catalans”.

Així mateix, l’entitat entregarà el Premi Comunicació al pòdcast Gent de Merda perquè valora “l’aposta que fa per crear continguts en català i la capacitat per captar públic jove que sovint es decanta per consumir productes audiovisuals en altres idiomes a causa de la falta d’oferta en la nostra llengua”. La Junta de l’APPEC subratlla que aquest pòdcast de Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i Ofèlia Carbonell ajuda a normalitzar el català en un àmbit on encara és clarament minoritari.

L’entrega dels premis serà durant la 23a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que tindrà lloc el dijous 30 de novembre al Museu Marítim de Barcelona. En els pròxims dies, l’APPEC donarà a conèixer la resta de premiats de l’edició d’enguany.

Sobre l'APPEC, editors de revistes i digitals

L’APPEC és una entitat sense ànim de lucre que agrupa els editors de revistes i digitals d’informació general i especialitzada que tenen una distribució i difusió dins de l’àmbit català. Fundada el 1983, celebra enguany 40 anys. Actualment, l’APPEC compta amb unes 90 empreses editores i més de 200 capçaleres en paper i digital.

Des de principis d’octubre, l’associació ha iniciat la campanya ‘Som més fortes que la censura’, conjuntament amb el Govern, per fomentar les subscripcions a les revistes en català. A través del web noalacensura.cat es promou un 2x1: Per cada nova subscripció que es faci per consum propi, s’enviarà una altra subscripció que s'ha escollit a una entitat, associació o centre educatiu dels Països Catalans. L’acció s’impulsa després que l’accés de l’extrema dreta a les institucions del País Valencià i que el nou Ajuntament de Borriana, a la Plana Baixa, format per PP i Vox, anul·lés el juliol les subscripcions de cinc revistes en català a la biblioteca municipal.

En els últims anys, l'associació ha posat en marxa diverses campanyes, com ‘Sigues lliure, llegeix’ per combatre la manipulació informativa i les 'fake news' a través de la lectura de revistes i digitals en català. A més, ha tirat endavant projectes com La Revisteria, la caravana de revistes; la plataforma digital de lectura de revistes i premsa en català iQUIOSC.cat; o l'acció ‘T’agradarà llegir en català’ per fomentar la lectura amb la distribució de les publicacions a sales d’espera, a més de l’organització de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.