Nota de premsa: Crònica de la Nit 2020

LA NIT DE LES REVISTES I LA PREMSA EN CATALÀ S’HA CELEBRAT AQUEST DIMECRES A TRAVÉS DE YOUTUBE 

Les revistes en català es reivindiquen en temps de pandèmia a la Nit de les Revistes i la Premsa

 • La revista berguedana L’Erol, el digital Opcions.org, el setmanari La Veu de l’Anoia, el
  programa InfoK, el xef José Andrés i la plataforma Actua Cultura 2%, principals premis de
  la Nit

 • El president de l’APPEC, Germà Capdevila, denuncia la manca de suport per part de les
  administracions en un moment extremadament difícil pel sector

 • L’acte ha comptat amb les intervencions del Vicepresident del Govern, Pere Aragonès, del
  president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Cañizares i del
  tinent d’alcaldia de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats

L’APPEC editors de revistes i digitals ha celebrat aquest dimecres al vespre la vintena edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en català des de l’Espai Endesa en Barcelona amb una gala virtual presentada per l’escriptor Màrius Serra que ha estat emesa a través del canal de YouTube APPECTV.

En el transcurs de l’acte, el president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha reivindicat la importància de les revistes i la premsa en català ara que la pandèmia està posant en risc la continuïtat de moltes capçaleres, i ha denunciat que les administracions no han donat cap suport al sector de les revistes i la premsa, a diferència d’altres sectors culturals que sí que han rebut ajudes públiques.

“Els segles divuit i dinou la cultura catalana va saber crear un gran univers de publicacions en català que ens va situar al capdavant d’Europa, però que es va estroncar amb el triomf del feixisme l’any 39. Ens va costar un esforç de vint o trenta anys fer renéixer les revistes en català després de la llarga nit del franquisme, als anys 80”, explica Capdevila. “Ara havíem aconseguit tornar a oferir al món un univers de publicacions en català potent, musculat que no tenia res a envejar a cap altra llengua o cultura europea, amb revistes de totes les temàtiques de gran qualitat i professionalitat, però la mateixa destralada que va suposar el franquisme per les publicacions en català, ara la pot causar la pandèmia”, ha afirmat el president de l’APPEC, i ha alertat: “les dificultats enormes que es troben les revistes en català per tirar endavant aquest 2020 pot ocasionar que a partir de l’any que ve ens tornem a quedar sense aquest ecosistema i que necessitem vint o trenta anys més per tornar-lo a reconstruir”.

És per això que Capdevila ha exigit una resposta sobre el Pla de Suport Extraordinari al sector que l’APPEC ha presentat al Govern, i que permetria al sector pal·liar els efectes de la crisi provocada per la caiguda de la publicitat i de vendes a quiosc, especialment durant el confinament. Capdevila també ha denunciat que la convocatòria anual d’ajuts als mitjans encara no s’ha resolt, i lamenta que s’hagi alentit en l’any més dramàtic pel sector. “Com a societat no ens podem permetre que s’estronqui l’ecosistema de publicacions en català, perquè les revistes són la porta d’entrada a la cultura i a la lectura de les noves generacions”, ha conclòs.

Al tancament de l’acte, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat en nom del Govern la voluntat de col·laboració institucional, ha admès que “com a govern hi ha aspectes pendents que cal corregir” però ha afirmat: “sabem que el sector de les revistes en català és un sector estratègic de la nostra cultura i un patrimoni col·lectiu del país que no podem deixar perdre en cap cas”. Aragonès ha agraït la tasca continuada de l’APPEC per fer present el català en l’àmbit de les publicacions periòdiques i situar-lo a un nivell equiparable a qualsevol altra llengua europea, i ha subratllat l’esforç que s’està fent per la digitalització i assolir nous formats i nous públics com a aposta estratègica de futur.

L’Erol, Opcions.org, La Veu de l’Anoia, Infok, Actua Cultura 2% i José Andrés, els premiats de la Nit

Un jurat presidit pel poeta i lingüista Carles Duarte i format per més d’una desena de professionals de prestigi del món de la comunicació i la cultura ha escollit com a Millor Publicació Revista la revista cultural del Berguedà L'Erol. La directora, Rosa Serra, ha agraït el guardó afirmant que suposarà un impuls per poder continuar aquest projecte col·lectiu.

En la categoria Digital, ha guanyat el premi a Millor Publicació el mitjà de consum conscient Opcions.org. El president de la cooperativa Opcions, Jordi Rojas, ha reivindicat el mitjà com un instrument més en la construcció d’un nou model de societat: “el consum conscient ha de ser una eina de transformació social posant la vida al centre”, ha assegurat.

Pel que fa a la Millor Publicació de Premsa, el premi se l’ha endut el setmanari comarcal La Veu de l’Anoia. El jurat ha valorat els 38 anys de trajectòria de la capçalera anoienca i la seva tasca informativa durant el confinament perimetral de la Conca d’Òdena. La directora general, Pia Prat, ha afirmat que rebia el premi com un reconeixement a la premsa de proximitat.

A banda dels premis atorgats pel jurat, la Nit de les Revistes i la Premsa en català ha donat també els premis de la Junta de l’APPEC, que cada any destaquen entitats i personalitats d’especial rellevància en l’àmbit de la cultura, la comunicació i la societat.

El Premi Comunicació ha estat per l’informatiu infantil de Televisió de Catalunya, InfoK. La directora i presentadora del programa, Laia Servera, ha explicat que el repte aquests mesos ha estat “no només informar els nens sinó també ajudar-los i acompanyar-los emocionalment perquè el seu context social durant el confinament es va perdre”.

El Premi Cultura ha estat per la plataforma Actua Cultura 2%, que reivindica que els pressupostos públics de cultura arribin al 2%, i el Premi Societat l’ha guanyat el reconegut xef José Andrés, cuiner d’abast internacional que ha servit àpats de manera desinteressada a la gent més vulnerable en el context d’emergència social des del World Central Kitchen Barcelona.

Finalment les revistes Estrip i Namaka han guanyat el concurs de Millor Portada per votació popular, i s’ha commemorat el 50è aniversari de la revista Muntanya, la primera revista d’excursionisme en català.

Suport institucional

En el transcurs de l’acte ha intervingut Joan Carles Cañizares, president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, que ha assegurat que “la crisi ha demostrat que la cultura és un bé de primera necessitat, ja que durant el confinament els ciutadans han estat atents a tot allò que feia arribar la cultura a casa i ha estat la companyia indispensable per aguantar aquesta situació de crisi.”

També ha intervingut el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Ignasi Genovès, fent un reconeixement a “l’excel·lent feina que fan les publicacions dels Països Catalans”. Genovès ha explicat: “des del Govern de la Generalitat som conscients dels nombrosos desafiaments que esteu encarant les publicacions en llengua catalana, estarem al vostre costat per superar-los tots junts perquè els ciutadans us necessitem ara més que mai als carrers, als quioscos i a casa”.

En la mateixa línia, el tinent d’alcaldia de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha expressat el reconeixement i l’enhorabona als premiats.

L’acte s’ha retransmès des de l’Espai Endesa de Barcelona, la sala d’actes de l’edifici modernista que l’empresa Endesa –que dóna suport a les revistes en català des de fa 20 anys— cedeix per celebrar-hi La Nit de les Revistes i la Premsa en Català, l'acte més important del sector. La directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha donat la benvinguda als espectadors agraint la feina del sector: “Durant aquests mesos hem viscut amb molta incertesa i preocupació; era important estar informats i a la vegada necessitàvem tenir un moment per deixar de banda les preocupacions del dia a dia. Gràcies a la vostra feina hem pogut estar informats i aprendre i viatjar i conèixer món sense sortir de casa”.

L’APPEC editors de revistes i digitals

L’APPEC editors de revistes i digitals aglutina i representa a les més de 200 revistes i mitjans digitals dels Països Catalans. La Nit de les Revistes i la Premsa en Català és l’acte institucional de l’entitat que aquest any ha arribat a la seva 20a edició. L’esdeveniment té com a objectiu fer valdre la tasca de les publicacions dels Països Catalans amb l’atorgament de reconeixements en diferents categories i, alhora, és un termòmetre de l’estat del sector i un espai de reflexió sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció del nou país.