La Nit de les Revistes i la Premsa en Català remarca la contribució del sector en el foment de la llengua

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català remarca la contribució del sector en el foment de la llengua

 • Entreacte, L’Ebre, Segre i Núvol reben el premi a millor publicació durant la celebració de la 22a edició d’aquest esdeveniment.

 • L’APPEC premia TV3 per ‘Eufòria’, les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar i Softcatalà per la defensa i la promoció de la llengua catalana.

 • El lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest vespre a Barcelona.

  L’APPEC editors de revistes i digitals ha celebrat aquest vespre la 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, l’acte institucional de referència del sector i que cada any reconeix la tasca i la trajectòria de les publicacions -en format físic i digital- dels Països Catalans a través d’un lliurament de premis.

  La cita d’enguany s’emmarca, de nou, en un delicat context per la llengua catalana. Per això, durant l’acte, l’entitat ha remarcat el paper de les revistes i la premsa en català en promoure la llengua i, a la vegada, ha reconegut iniciatives que, de manera significativa, també contribueixen en incentivar el seu ús social.

  En la seva intervenció, el president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha assenyalat que “les revistes som la porta d'entrada a la lectura i a la cultura” i “reivindiquem aquest paper”. “Els qui creuen que el català té els dies comptats s'equivoquen. Hi hem sigut en els moments més bons i en els més difícils del país, i continuarem essent-hi, amb la complicitat dels lectors i subscriptors”, ha subratllat.

  L’esdeveniment, que ha tingut lloc a l’Espai Endesa de Barcelona, ha comptat amb una àmplia representació del sector comunicatiu del país i amb l’assistència de la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés.

  DOTZE MITJANS DE COMUNICACIÓ PREMIATS I TRES RECONEIXEMENTS A LA TRAJECTÒRIA

  La Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha lliurat el premi a millor publicació a Entreacte, en la categoria de Revistes; a L’Ebre, en Premsa no diària; al Segre, en Premsa diària; i a Núvol, en Digital.

  La Nit també ha concedit el premi a millor disseny editorial a FULL de Lectura, en la categoria de Revistes; el 3 de vuit, en Premsa; i Esguard, en Digital. I, un any més, també ha distingit les millors portades, escollides per votació popular, i que han guanyat La Mira, en la categoria de Revistes, i Nova Tàrrega, en Premsa.

  Com en cada edició, l’acte ha servit per commemorar la trajectòria de mitjans de comunicació que celebren efemèrides destacades. Per això, ha homenatjat Celsona i Descobrir pels seus 25 anys, i Església d’Urgell, que compleix 50 anys.

  PREMIS ESPECIALS DE LA JUNTA DE L'APPEC

  Durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, conduïda per l’escriptor Màrius Serra, la Junta de l’APPEC ha volgut reconèixer projectes que incentiven l’ús del català. En aquest sentit, ha atorgat el Premi Comunicació a Televisió de Catalunya
  per l’aposta d’‘Eufòria’ perquè “ha tingut la capacitat d’atraure públic jove a l’entreteniment en català, en un moment en què les alternatives a la televisió convencional i en altres llengües han passat a ser majoritàries”.

  En la mateixa línia, ha fet entrega del Premi Societat a les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar per “haver presentat batalla als tribunals en contra de la mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impartir el 25% de les classes en castellà a petició d'una sola família”. L’entitat aplaudeix “la seva valentia i convicció en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola”.

  I, finalment, l’APPEC ha guardonat Softcatalà amb el Premi Cultura pels seus “25 anys de trajectòria en favor de normalitzar el català en l'àmbit de les noves tecnologies”, ja que milers d’usuaris utilitzen cada dia projectes d’aquesta organització sense ànim de lucre, com el traductor, el corrector i el diccionari de sinònims. A més, l’associació valora que membres de Softcatalà han participat en la creació del Paraulògic, “el joc de moda que escampa el català per les xarxes”.